vineri, 3 iunie 2011

Generalitati

Cainele este un animal care prin definitie traieste in haite, bineinteles ca in decursul sutelor de ani de selectii si reproductie controlata cu obtinerea diverselor rase  s-au obtinut si diverse 'caractere', cu toate acest instictul lor de haita a ramas in sangele cainilor prin urmare cea mai 'simpla' metoda de a domina in mod armonios cainele este sa fim 'sef de haita'.
   Daca se respecta cateva reguli se poate construi o legatura frumoasa intre proprietar si caine bazata pe incredere reciproca. In primul rand trebuie inteles ca noi pentru caine reprezentam TOTUL, choar daca e greu de crezut ..absolut tot ce face cainele face pentru a ne multumi pe noi pentruca noi suntem 'sef de haita' seful universului lui
    Prima si una din cele mai importante reguli ar fi : niciodata cainele nu iese inaintea noastra de undeva ( usa de la intrare, portiera masinii, gang, curte interioara orice) prima data iesim noi apoi permitem accesul cainelui atat la intrare ct si la iesire pana acesta se invata sa iasa dupa noi.
    Cainele nu are voie pe mobila, nu are voie pe canapea, nu are voie pe pat, sau pe fotoliu, recomandat e sa aiba o cusca care sa fie 'locul lui' pentru ca multi dintre noi nu respecta acest aspect am sa dau o varianta :) al meu de ex are voie pe un fotoliu ( cel din poza) acel fotoliu reprezentand 'locul lui'. Cand se afla pe locul lui cainele are imunitate .... nu se cearta nu se corecteaza si in absolut nici un caz nu se pocneste ( ziar vargutza etc). Pentru a-l obisnui sa stea acolo cat e mic trebuie intotdeauna sa gaseasca ceva acolo un biscuit, o stafida etc in acest felcand el e trimis - trecil la locul tau!  va gasi un biscuit si nu va asocia locul cu ceva placut ( chiar daca pt noi e pedeapsa  diferenta se face din ton)
    La caine nu se ridca tonul chiar daca e frustrant cateodata se foloseste un ton calm si pe cat posibil acelasi. Un ton ridicat va speria cainele iar acesta se poate panica si reactiona haotic.
    Cainele mananca intotdeana dupa ce termina noi de mancat pt ca intai manaca seful haitei. In felul asta cainele nu va cersi niciodata la masa si se vor evita situatiile stanjenitoare cand iesiti la iaba verde, cand aveti musafiri, sau cand il luati pe o terasa.
    O alta regula f importanta este ca  un anumit lucru ( urcatul in pat de ex)  este voie sau nu este voie ...nuexista exceptii il lasam azi dar de maine gata nu! ori e voie ori nu e voie . Cu cat aceste reguli sunt respectate de cand catelul e mic cu atat nu vor fi probleme cand el creste.
    Jucariile sunt ale noastre ! :) noi ne jucam cu ele si implicit cu padrupedul cand vrem noi ... jucariile nu stau pe jos la discretia lui pentru ca se va plictisi de ele si nu le va mai da nici o importanta.
    Pe masura ce voi dezvolta blogul vom discuta despre fiecare regula in parte si importanta ei

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu